tirsdag 16. desember 2014

En uke / Ett liv i perspektiv


I siste blogg fortalte jeg om Fargo som sliter med låsninger i kroppen og ikke fungerer på trening. Derfor tok jeg han ut av konkurransen som var i Drammen i helgen. 

Han fungerer ok i hverdagen, så det er ikke " liv om å gjøre" , - heldigvis !

Han skulle jo til behandling hos veterinær og kiropraktor denne uken, men nå har jeg måttet avlyse både den timen, og egen time hos min osteopat som holder mine ledd og muskler i sånn noenlunde stand. Jeg måtte også avlyse min time hos fysioterapauten min hos ART-klinikken i Moss. Der går jeg for å få behandling for en fot som ikke fungerer noe godt. I tillegg har jeg måttet avlyst to lunsjavtaler med gode venninner.

Jeg håper vi kan ta det igjen senere kjære venner :-)

Jeg fikk med meg en superkoselig dag på Alby, sammen med min gode venninne og kusine, og hennes to søte hunder, før jeg veldig brått ble dårlig.


Jeg har faktisk tatt influensa-vaksine i år. Noe jeg ikke har gjort på mange år. Jeg har vært litt skremt av at folk har blitt varig syke etter at de ble vaksinert mot fugleinfluensa og svineinfluensa for noen år siden. Men i år har jeg hatt såååå store hjerteproblemer at jeg valgte å vaksinere meg i fare for ikke å overleve en influensa.


Jeg HAR overlevd !!! Men er neimenn ikke sikker på om jeg hadde overlevd dersom jeg ikke hadde vært på RH og åpnet det stentet som har gjort meg så ute av stand til å være aktiv i høst. Den  minste anstrengelse gjorde jo at jeg hadde angina-anfall. Og til og med nå hadde jeg hjertebank og press i brystet når jeg måtte kaste opp.  

Så jeg takker høyere makter for at jeg fikk hjelp med angina-problemet før influensa`n satt seg i kroppen.


Tror de må ha bommet på hvilket virus vi skulle bli rammet av i Norge i år, for jeg har vært skikkelig dårlig noen dager. Mageinfluensa med oppkast og diarè, og skrekkelig vondt i kroppen. Har sovet mer eller mindre sammenhengende i tre dager. Men er nå oppe av senga. Kroppen er tung og bena er som  blylodd. Svetten renner når jeg prøver å gjøre noe, og kvalmen sitter i systemet enda, men jeg ER bedre :-)


Vi leser i " Dagbladet" at det er en influensa på vei. Hm.... håper ikke det kommer flere !!  

Og at vi her i huset har fått vår kvote for denne vinteren. 

Jada, - Gjermund ble jo selvsagt smittet og nå er det han som har det verst. Men det ser heldigvis ut som han også er på bedringens vei :-)  Så da er det håp for at vi slipper å være syke i jula.


Hundene har vært kjempesnille og tålmodige  mens jeg har vært syk !!  Lite mas fra dem, og de har ligget ved min side i  eller ved senga i flere dager. 

Snille og flinke til å innrette seg.


Men nå som jeg var oppe av senga så hadde de store forventninger til at noe skulle skje. Og siden sola var framme igjen her i Svinndal, så var det på tide å prøve å komme seg ut i frisk luft. Turen gikk ut i hagen. Deilig å kjenne frisk luft på huden igjen, men på tomten vår er det ikke så mye sol å oppdrive nå som det er vintertid. Nå er det bare tretoppene som får glede av sola
Men heldigvis så snur det snart mot lysere tider !!Scott og jeg gikk noen meter nedover den islagte veien for å finne en stripe sol i håp om å få noen dråper energi :-)
Vi fikk også trent noen triks før jeg måtte innrømme at kreftene ikke var tilstede for trening av hund enda. I helgen har det vært Norgesmesterskap i Freestyle og Heelwork to Music. Arrangementet ble Norges største hittil med mange deltagere fordi det i tillegg til NM også ble arrangert konkurranse i klasse 1 og 2 i begge grener.


Først av alt må jeg gratulere Norgesmester :

Marianne Aas og Viki i Freestyle !!

Dere er kjempeflinke og veldig fortjent.  

Denne gang håper jeg virkelig dere får reist til Crufts !! 

Dere har et kjempeflott trylle-program som jeg håper dere får vist fram til resten av verdens Freestylestjerner :-)
Gratulerer også til Jessica Karlgren og Izi som er Norgesmestere i HTM !!

En fantastisk måte å avslutte dette året på !! Dette var bare prikken og i`en på et år med så mange flotte resultater. Mange Norske CERT, Sølv i VM og Sølv i Nordisk. Det er bare å ta av seg hatten  !!

Nå gleder jeg meg til å se neste program som du har planlagt for lillegutt :-) 

Det er også på sin plass å gratulere alle de andre som deltok i NM i år :-) Hipp hurra for dere som har fått til  så flotte program, og stilte opp så det faktisk ble en konkurranse om tittelen :-) 

Det ligger massssse jobb bak det der har gjort og jeg har stor respekt for dere !


Jeg fikk ikke til å delta i år på grunn av for lite trening med mine hunder, - men håper å komme sterkere tilbake i 2015.

Det er alltid gøy med mesterskap, og neste års konkurranser og NM står jo allerede i terminlisten for neste år.

Så nå er det bare å sette seg nye mål og håpe at helsa blir bedre i 2015 !!


( Den som gir seg er en dritt )........

En av de andre som gikk av med seieren  i Drammen var min gode venn Hanne :-)

Jeg bøyer meg i støvet over den store prestasjonen å vinne klasse 2, og få første opprykk til klasse 3 !!  Jeg gleder meg stort på dine vegne, og det er veldig fortjent. 

Vi har hatt mange koselige treninger sammen, og du har virkelig jobbet for å komme dit :-) Du er kreativ og funnet en stil som passer dere to helt perfekt :-)

Nå gleder jeg meg masse til å trene mer sammen med dere, og se dere utvikle dere helt til toppen i denne morsomme sporten :-)


Gratulerer så masse Hanne Bache Mathiesen Henriksen og Jacqueline !!

Sporten utvikler seg med små skritt til en større sport,  men jeg er kjempeglad for at vi stadig ser flere nye deltagere i ringen. 

Det var flere som benyttet anledningen til å debutere i ringen denne dagen, og gratulerer også til dere som tok mot til dere og entret ringen, med hell denne dagen :-) Noen var heldige, og noen var uheldige denne dagen, men sånn er det jo i denne sporten, som i alle andre hundesporter.

Tap og vinn, - med samme sinn :-)
Side sist jeg blogget har jeg også vært innom en kontroll for min diabetes hos en for meg ny diabetes-sykepleier.  

Gledelig nok så har mitt langtidsblodsukker blitt betraktelig mye bedre i løpet av den siste tiden, og jeg er nå, grunnet sykepleierens veiledning, i ferd med å legge om litt mer på kostholdet mitt. 


Joda, - jeg er såkalt " flink", og spiser ikke sukker eller varer med med mye mel, eller poteter, eller pasta, eller ris.... Men det har ikke vært nok til å få de optimale resultatene på blodsukkernivået. Jeg er anbefalt å ta noen grep, og telle karbo så jeg kan klare å sette mer nøyaktige doser insulin i forhold til det jeg inntar.


Nå er jeg i ferd med å telle alle karbohydrater i alle måltider, og har fått en " mal" der jeg har en ca dose for hvor mye insulin jeg trenger ut fra karbohydrater jeg spiser eller drikker. Nesten som å være tilbake til 60 åra når jeg fikk sykdommen, men om det skal til for å få noen ekstra leveår, så får jeg ta den jobben. 


Hadde det bare vært så enkelt...

Men nå som jeg har hatt influensa så fungerer jo ikke kroppen som den skal. Og når man sliter med infeksjoner el.l. så fungerer ikke diabetesen normalt heller. Jeg har virkelig slitt med å holde stabile blodsukker disse dagene.  Men heldigvis har det gått sånn noenlunde greit. 

Skrekken er å få føling å MÅTTE spise når man har mageinfluensa med kvalme og oppkast. Tenk deg å MÅTTE spise når du spyr !!! 

Jeg klarte faktisk å holde meg på riktig side av skalaen og slapp å spise mens det var som verst. :-) :-)


Jeg vurderte å sette ned insulindosen på pumpa, men valgte å se det an, siden det heller ikke er greit at det blir for høyt. Ved høyt blodsukker så blir jeg også kvalm og uvel.

Men så var jeg altså til kontroll ( før jeg ble syk ).

Sykepleieren på sykehuset vil ha meg inn til årskontroll hos en indremedisiner snart for å få kontrollert nyrer, føtter osv. for senkomplikasjoner.  Det er jo dessverre en del komplikasjoner når man har levd med sykdommen i snart 50 år.  Føttene har jeg fått diagnosen " nevropathi" og levd med det i over 20 år. Det vil si at nervesystemet i føttene har sviktet, og jeg har nesten ikke følelse i føttene. Det er viktig å følge med, - få behandlinger, og stelle med føttene så det ikke blir sår. På grunn av dårlig blodsirkulasjon og dårlig følelse så kan det fort bli sår som ikke vil gro, - noe som ofte fører til amputasjon hos oss med dia.


Men heldigvis så har jeg full kontroll over bena så langt.  Ingen sår, - og myke fine og velstelte føtter :-)  Og jeg går til behandling hos en fysiotarapaut på en ART klinikk for smertene jeg har i venstre fot. Og i tillegg har NAV har innvilget spesialsko og spesial-laget såler som skal hjelpe meg med smertene og problemene :-)


En annen senkomlåikasjon som jeg har levd med siden 80-tallet er " retinopathi". Det "går på" synet. Jeg har hatt store blødninger på netthinna og vært til laserbehandling over flere år på Rikshospitalet. 

Heldigvis klarte de flinke legene å stoppe blødningene og synet mitt ble reddet :-) 

Jeg var fantastisk heldig som ikke ble blind den gang, fordi denne behandlingen faktisk var helt ny i Norge den gang. Eneste jeg merker til dette i dag er at jeg ved sterkt lys har ett syn som å se igjennom en " sil".  Men det blir man vant med :-)

Denne uken  var jeg til kontroll. 

Det vil si at jeg har vært til kontroll og tatt bilder av netthinna mi, som spesialister skal avlese, - for å følge med på at det ikke har startet med blødninger igjen.  

Hører jeg ikke noe, - så er alt uforandret, - og sånn har det vært i tretti år nå ;-) Krysser alt jeg har for at det fortsetter sånn :-) På 80-tallet fikk jeg også diagnosen " diabetes smertefull arthropathi  og nevropathi" av en diabeteslege på sentralsykehuset i østfold.  

Den diagnosen har ingen fulgt opp, men jeg sliter fremdeles med store smerter i de fleste ledd og har vært noen besøk hos leger som kan " ledd".  Har fått noen operasjoner ( 6 tror jeg det er) i hendene, og litt kortison når det har vært for ille.

Mange ledd har jeg nå fått arthrose i, noe som har gjort at jeg beveger meg dårlig og har mye smerter. Men smerter kan man lære å leve med :-)

Med min helse og kropp så kan jeg aldri lenger være så aktiv som jeg ønsker, og vil gjerne gi dere der ute en forklaring på hvorfor jeg ikke lenger er det.

Mitt aktive liv i hundeklubber,  som deltager eller instruktør på kurs er så godt som slutt. Jeg har også meldt ifra om at jeg jeg slutter som dommer i Kreativ lydighet.


Jeg vil heller aldri kunne måle meg med mine konkurrenter som er friske og unge, men så lenge jeg har det gøy med mine hunder, og kommer meg litt ut blant mine venner så er jeg glad :-)


Jeg er veldig takknemlig for at jeg fremdeles lever, og er såpass oppegående som jeg er.  

Jeg håper at jeg av og til klarer å være tilstede på konkurranser  i nærområdet, og skal jobbe hardt for å være en konkurrent for dere andre  ( så bare pass dere )   :-)


Og,  jeg er så takknemlig for at jeg har Gjermund og mine hunder, som motiverer meg til å stå opp hver eneste dag :-)


Så hva er vel en influensa i den store sammenheng ........FORTSATT GOD ADVENT !! Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar