fredag 1. juli 2016

MITT LIV MED KENZO

Jammen går tiden fort !!!
Kenzo er 3 år allerede, og i ferd med å bli en voksen gutt.
Ja jeg sier " i ferd med" - for ting tar tid, selv om jeg startet ganske tidlig med å forme han til å bli en konkurransehund som skulle ta over etter Scott og Fargo .
Planen var at han skulle i ringen ved 4 års alder :-)

Og veien dit er jo lang.........
Så jeg har laget en liten oppsummering over de tre årene vi har hatt sammen.


Når Kenzo var 4 mnd. gammel så tok initiativet til å starte en " barselgruppe" sammen med erfarne hundemennesker ( blant mine venner )  som hadde valper omtrent på samme alder som Kenzo.
Det føltes genialt å få trent han sammen med andre valper uten å måtte gå valpekurs, sammen med 5 flinke hundetrenere med stor erfaring.

Vi fant på nye ting fra uke til uke. Det være seg lek, - ro-trening,- innkalling i lekesituasjoner,- gårdsbesøk med å få hilse på ulike andre dyr, - gå pent i bånd sammen med lekekameratene, - by - tur etc.etc.
Og jeg følte meg sikker på at han fikk mer enn nok både lek, ro og miljøtrening i valpetiden.


Jeg har jo forhåpninger angående det å få Kenzo inn i en konkurransesport etterhvert, og vi trener mange ulike hundesporter. Tanken har hele tiden vært å gi han grunnlag til å kunne starte i den sporten han ser ut til å trives best med.
Det viste seg veldig tidlig at han var en god sporhund, og at han elsket å bruke nesa si.
Vi oppsøker hele tiden nye miljøer fordi vi bor så isolert.
( her er vi på trening på hundeklubben i Askim )  


og her hjemme hos Mari og Fredrik på Dilling.
Vi har trent på ulike Lydighetsøvelser.


Vi har trent mye på selvkontroll i ulike situasjoner. Blant annet på sitte løs mens jeg legger ut  gjenstander for å trene på felt - søk. 
Han er super flink både på å bli sittende og på å søke !
Vi trener på bakpartskontroll med tanke på RL - HTM og LP.
Vi har jobbet litt med ulike agilityhinder - med tanke på Rally-lydighet .Og trent på ulike øvelser som hører til Rally-lydighet.Kenzovalp var observatør på Freestylekurs med selveste Richard Curtis i en alder av bare 4. mnd 


Vi har trent inn mange ulike Freestyle-trix
Vi har trent konkurransetrening med ringbånd, - både " her og der "Plattformtrening med tanke på en eventuell karriere i  HTM  og Rally-lydighet.
Kenzo har deltatt på freestylekurs med Frida Binnette Når man bor så isolert så må man være kreativ og bruke de andre hundene som forstyrrelser. Noen ganger jobber de sammen i øvelser, og andre ganger må en av dem jobbe mens de andre søker etter godbiter på bakken rundt oss.  


Vi har deltatt på Besøkshundkurs i regi av Røde Kors.
Og Kenzo elsker å være på besøk hos " mormor" , og " mormor" setter stor pris på å ha han på besøk.  Han er rolig, og kan ligge ved hennes rullestol eller under bordet i flere timer. Hvis hun vil ha kontakt med han så ber hun han om å komme, - og han kommer for å få kos. 
Dessverre ble ikke Kenzo godkjent som besøkshund av Røde Kors. De mente han var FOR forsiktig, og at han ikke var " modig" nok til å takle denne jobben. 
Men Kenzo er jo besøkshund hos både mormor, svigermor og bestefar og vi koser oss med det.
Det var en fin erfaring å ha deltatt på Besøkshundkurset. Nå vet jeg mer om hvordan jeg kan tilrettelegge besøkene med Kenzo.Vi har i hele oppveksten til Kenzo vært på mange ulike plasser for å trene.
Joda - jeg VET at det har sin pris å bo " på landet" !
Der vi ikke har forstyrrelser - og at han ikke får samme mulighet til å utforske verden som byhunder. 
Men her hjemme har han større frihet, og større mulighet til å løpe løs sammen med alle våre hunder.


I og med at vi bor som vi gjør. Langs en grusvei - langt inni granskauen - uten mye trafikk er det jo fristende å lære hundene å gå løs på veien når vi går tur. 

De andre 4 hundene har jo lært det , - så det var på sin plass å trene inne dette på Kenzo også. 

Etter en stund med sladretrening i bånd  på biler , - sykler og hester - og andre som ferdes på / langs skogsveien, - så kunne jeg sette på langline og teste ut om han forsto hva jobben gikk ut på.

Og - jobben  består av at han skal komme til meg å sette seg i grøftekanten når han hører det kommer noen på veien. 
Det være seg folk - hester - biler - sykler o.l. 
Siden det stort sett ikke er annet enn fuglekvitter som bakgrunnsstøy så er det lett å høre at det kommer noen på grusveien.

I en alder av to år var han  utlært, og han kommer alltid å " sladrer" når han hører noe :-) 
Til og med fugler som flyr opp - kommer han å sladrer på.

På den måten kan han nesten alltid gå løs på tur. 
Vi bor i et område med en del fugleliv, men uten rådyr. rev eller hare  
Elgen ser vi heller aldri noe til her hos oss. Men vi ser litt elg-møkk når vi beveger oss utenfor områder vi pleier å gå tur. Kanskje elgen har forstått hvor det er trygt å være.
Etter å ha bodd med hunder her på Fosserød i 18 år har vel naturen blitt kjent med oss.


MEN TILBAKE TIL KENZO....
Selv om han er aldri så leken - og er aldri så miljøtrent i mange miljøer, - trent selv kontroll og BAT - trening på ulike klubb sine treningsplasser - så er veien mot en konkurranse fremdeles veldig lang.

Kenzo klarer ikke konsentrere seg om arbeid når han er i nye miljøer. Han lar seg ikke belønne / sladretrene eller leke med.

Han har aldri vært spesielt glad i mat, og har et helt spesielt forhold til det å spise.
Her hjemme kan ha IKKE spise hvis det er mange forstyrrelser, 
Da lar han maten stå urørt.
Så det er ikke hver dag han spiser, - selv om jeg prøver å friste med ekstra god mat innimellom.

Under trening er det enda verre.

Dersom han syns miljøet er spennende eller utfordrende  ( noe han alltid syns NYE miljøer er ) så spytter han ut selv de beste godbitene, - eller ikke SER på godbiten engang

Han elsker å leke !! Iallefall her hjemme :-)
Men når han kommer ut i andre miljøer har han ingen interesse for favorittleken sin .

Det er umulig å få kontakt med han i slike situasjoner. Han går inn i en boble med et tykt glass rundt seg, - som jeg ikke klarer å komme inn i . 

Jeg har prøvd ut i  ulike miljø ..  og i juni,  var vi på et Rally-stevne i Fredrikstad, - for å miljøtrene igjen. 


Det tok 6 timer før jeg fikk kontakt med han, Og da var han faktisk villig til å gjøre noen øvlser, - og  da han kunne han  ta imot belønning også. 


.


Jeg har aldri hatt en hund som har vært sååå vanskelig å belønne og trene opp som Kenzo. 

Men jeg har ikke tenkt å gi opp så lett.
Gutten min er jo bare tre år :-)

Mitt neste opplegg for han er å få noen til å komme hjem til oss for å trene med sin hund, - slik at Kenzo kan trene i sine vanlige omgivelser , - men med litt forstyrrelser der han normalt både vil trene og leke.

Derfor inviterer jeg mine venner til å komme til vår private   treningsplass her på Fosserød. 
Vi hjelper hverandre etter beste evne, - og lager et opplegg for dagen som er best for den enkelte. Det eneste jeg ønsker er å bruke dere som forstyrrelser under min egentrening.

I første runde skal det være trening her hos oss på Fosserød en lørdag i juli og en torsdag i august. 

Det spiller ingen rolle hvilken hundesport du er interessert i å komme hit å  trene.  Jeg har  rallybane, - en del agility -hinder og en liten treningsbane dere kan benytte fritt. Jeg har også skogen som nærmeste nabo for de som vil trene en  brukshund-sport. 

 Ta kontakt med meg dersom dere har lyst til å trene sammen med meg og lillegutt , midt i Granskauen i Svinndals dype skoger :-) Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar