lørdag 6. juli 2024

Når valpen har funnet et " Bytte". ( del 3 ) TEDDY 5 MND

 TjoHei så fort tiden flyr !!

I dag er Teddy allerede 5 mnd " gammel", og vi begynner virkelig å se at han har vokst seg til en stor og flott liten herremann  💙

Hver dag med han i hus er en god dag for oss, og de andre gutta våre!  

Når vi kjøpte Teddy, hadde jeg ikke noen spesielle planer om å bruke han i noen hundesport, men som den " nerde " hundtrener jeg er, klarer jeg jo ikke la være å trene han heller.  

Vi trener ikke mot noe spesielt mål, men leker oss gjennom noen økter sammen.   Tanken er jo uansett å skape kjemi, samarbeid og hundens lyst til å være sammen med meg 😀  Jeg elsker å lære hunden ting i form av lek.   Derfor er det til min store glede at Teddy har så stor lekelyst.  Her kan vi trene i flere minutter uten å bruke mat som belønning.  Dette føler jeg er beste treningsmetode for å få en lykkelig hund, som elsker å jobbe for meg som fører ! 

I starten på filmen, - og økten, - fanget jeg opp at han gikk fine sidesteg, - helt av seg selv.  Dette måtte jeg jo belønne 😋😄 og ikke minst - se om det var tilfeldig, eller om han gjorde det en gang til hvis jeg gikk på samme måte mot han.  

Elsker å fange atferd på den måten, og etter hvert sette ord på øvelsen han gjør.  

Ellers fikk vi også en super lekeøkt med andre triks.




Tidligere har jeg skrevet litt om hvordan jeg prøver å skape en god relasjon, tillit  og gjensidig respekt, gjennom hans lyst til å komme til meg og levere " hva det måtte være" som jeg ber han om å levere. Dette er med tanke på at han kan finne ting / mat el.l. som han ikke bør få i seg av ulike grunner.  Det er så fort gjort å få en hund som sluker alt den kommer over i redsel for at vi skal ta fra dem byttet de har fått tak i.  Mange hunder har måtte på operasjonsbordet,- eller mistet livet, fordi eier ikke har klart å forhindre at de har fått i seg ting de ikke har hatt godt av.

Vi fortsetter med den treningen, -  så klart, - for det er ikke innlært i løpet av en mnd eller to........  Det kan være nødvendig å trene på dette hele hundens liv, men innlæring som valp er uansett det viktigste grunnlaget for å komme i mål med denne " øvelsen".

Teddy har begynt å vise at han har Resursforsvar ovenfor de andre hundene.  Han knurrer mot dem for å holde dem på avstand når han har noe å spise på.  Tidligere har de andre klart å " jage" han bort fra tyggeting han har hatt, ved å psyke han bort fra det, eller rett og slett stjele det rett foran nesen på han.

Nå begynner Teddy å bli litt mer voksen i sin atferd,  mer selvsikker, og bedre kjent med de andre.

De andre tør rett og slett ikke å nærme seg nå, når han har noe godt å tygge på.

 Det er moro å studere språket mellom dem i sånne " episoder".  Hvem har den sterkeste psyken ???.....



Mens JEG benytter meg at disse situasjonene der Teddy har tyggeting, -  til å klappe han mens han spiser, - gi han go`biter mens han tygger på bein o.l.  

Og DET har han ingen problem med å godta.  Han har virkelig begynt å få tillit til meg, og vise meg at han ikke ser på meg som noen trussel.


For å trene enda mer på akkurat det, - så utfordrer jeg han ved å la det ligge " ulovlige" gjenstander på gulvet, - som han får mulighet til å " stjele".  

Dette gjøres i første omgang innendørs, sånn at han ikke får stukket av med ting jeg egentlig vil trene på at han skal komme inn til meg med.    


På filmen har jeg lagt en sko på gulvet, mens han var ute en tur.  Jeg vet at han er veldig rask til å stjele sko som står på gulvet, og han er spesielt glad i tøflene mine, - så dette var med vitende vilje for å trene på å komme å levere ting jeg vet han har lyst til å kose seg med.

I dette tilfelle måtte jeg ta fra han " byttet".  Og da passer jeg på å gi han gode belønninger for tapet av det han egentlig ville ha.  

Mens andre ganger passer jeg på å legg ting på gulvet - eller steder han kan klare å stjele det, - som han kan få lov til å beholde.  For eks. en ny leke, - et tyggeben, - en utslitt sokk, - en utslitt klut o.l.    

Da ber jeg om å få se på hva han har funnet, - gir han godbit i bytte for at han gir det til meg, - og gir det tilbake til han, så han kan få " kose seg" med det uten å føle seg snytt. 

Det må være en rettferdig balanse i denne treningen for å lykkes.



Hvis jeg tar fra han noe godt å spise, - må jeg passe på at det han får som erstatning , er enda bedre enn det jeg tar fra han.  

På den måten får man en valp som ikke vet  om noe annet enn at det lønner seg å komme inn med alt han finner både ute på tur, og inne i huset.  

Som konkurranseutøver i snart 40 år så har jeg stor tro på at vi kan dra nytte av denne tilliten hunden får til oss, i konkurranseringen også.  

Grunntrening av hunden er det aller , - aller , - aller , - viktigste for å få en god konkurransehund ! 

Om man glemmer noen ledd i grunntreningen, vil man kanskje ikke få den hunden man ønsker seg i konkurranseringen heller.   

Jeg brenner veldig for å gi valpene masse gode grunnlag for dens lange liv sammen med oss mennesker.   Trygghet, Kjærlighet, samarbeid, - glede, tillit og respekt  er gode stikkord. 

Jeg har ingen høye konkurransemål lenger, da min alder og helse ikke er i stand til å trene så mye som kreves for å oppnå de høyeste resultatene, - men jeg elsker jo hundetrening, - både grunntreningen og trening mot spesifike mål ( selv om de ikke er så store ).  

Vær rettferdig mot hunden din, og gjør en god grunnleggende jobb FØR du begynner å konkurrere, er mitt største råd til andre som vil ha en ny konkurransehund og kjøper seg valp. 

Det vil gi resultater, - selv om det kanskje betyr at du må vente litt lenger med å starte i første konkurranse. 


 






mandag 1. juli 2024

En super helg

 Denne helgen har jeg fått vært publikum på to Kreativ Lydighet-stevner, og deltatt på 1 Treningsamling.

Norsk Freestyleforening arrangerte den tradisjonelle sommercampen som tidligere var i vakre Telemark, i Vestby i år.  Et helt nytt sted for alle deltagere, og vanskelig for hundene som ikke er vant med å konkurrere på så mange ulike plasser i denne sporten. 

Det var en super stemning hele helgen, og jeg tror alle koste seg masse.  

Jeg hadde med meg bare Mazcot på fredagens stevne, for kanskje å gi han litt ekstra oppmerksomhet som alenehund på tur med meg.

For det ER viktig at hver og en hund får alenetid med fokus kun på seg, når man har flere hunder 😁

Det er lett å ta med alle på tur  sammen for å slippe å gå flere turer, og det er lettest å ha flokken samlet så alle får " litt" hver.  Dessuten er det jo sånn at de aktiviserer hverandre sånn at jeg slipper litt lettere unna aktivisering hver dag.

MEN de kan lett bli avhengig av å være sammen i alle situasjoner, og lite selvstendige.  Så blant annet derfor er jeg tilhenger av å gi hver enkelt hund " kvalitetstid" og " alenetid" med meg med ujevne mellomrom. 

Med en liten valp i hus har fokuset for det meste vært å involvere han i flokken, oppdra og miljøtrene han.  Men nå begynner han å bli så stor at han kan klare å være " alene" hjemme ( han er jo aldri alene hjemme siden mannen er hjemme ) mens jeg tar med en av de andre hundene på utflukter.

Mazcot og jeg fikk en fin dag sammen ,-  som publikum på fredagens stevne 😄

Når stevnet var ferdig fikk vi noen fine minutter med ring-trening også.


Nå som jeg har blitt 67 år, og ikke har krefter, helse eller ungdommens ståpåmot, blir det mest for moro skyld at jeg trener med hundene.  Og - for å gjøre det mest mulig moro for dem ( og meg ), leker jeg mye med dem i alle mulige situasjoner.  
Vi utførte noen triks mellom lekestundene våre, og hadde det kjempefint inne i ringen begge to 💓


Lørdag var det trenings-samling for alle som ville være med.  Nå var det Zacko sin tur til å få litt tid med meg, - men siden Teddy-valp trenger all miljøtrening han kan få, måtte han også få lov til å være med i dag.
 Dere som følger med på denne bloggen, vet at han har vært litt stresset, med mye lyd når han kommer på nye plasser med mye folk og hunder.  Det er lett å da la han være hjemme for å la han slippe å bli utsatt for sånne situasjoner.
Det er jo ikke til å komme fra at man får mange blikk og oppmerksomhet rettet mot oss når han bjeffer så mye.  
Men om man vil utnytte situasjonene, så tar man med seg denne hunden, og trener på å tilnærme seg miljøet for å gi hunden en mulighet til å " lande" i ulike miljøer.
Derfor var det viktig for meg å ta med Teddy denne helgen også. Så han fikk være med både lørdag og søndag.  Da fikk han trene på å roe seg to dager på rad på samme plass, og roe seg i bilen mellom øktene mens de andre gutta fikk være ute med meg for å trene.

Han fikk to flotte dager, - men som startet som tidligere med noen høye bjeff på hunder og barn som var på campen.  Men det gikk mye raskere over i på lørdag og søndag var den omtrent ikke noen reaksjoner, og resten av dagene var han bare en utrolig søt, sosial og trygg liten gutt.  Han fikk hilse på mange snille " tanter" som han fikk godbiter og kos av. Og mange trygge og snille hunder som han fikk lov til å hilse på 💖
Dette er med på å gi han en fin start på livet videre !




Stor takk til alle som bidro til at Teddy følte seg trygg og klarte å lande, men musikken, applausen, hunder som danset og barn som sparket ball og mye mer.....  

Etter treningen på lørdag var det felles bespisning-pause.  NFF spanderte Pizza på alle, og vi koste oss skikkelig med  både småprat og mat i koselige omgivelser og godt vær 😊



Etter pausen var det uoffesiell konkurranse der alle fikk tildelt en sang de skulle lage et program til i huj og hast for å vise fram til en dommer som skulle kåre den beste i tre ulike klasser.
( Denne konkurransen kalles Lucky Dip )

Zacko skulle få være med å danse i den klassen der det var lov til å ha med godbiter inn i ringe og belønne hunden så mye man vil.  Han elsker jo godis på tube, så det måtte bli det på han i dag. 💓
Jeg ønsket at dette skulle bli en kjempefin opplevelse for han og håpet at vi sammen kunne finne en ro, og samspill som vi kunne ta med oss for eventuelle framtidige framføringer i konkurranser. 
Det var ikke så nøye hvilken sang vi fikk, for jeg gikk ikke inn i ringen for å vinne noe annet, enn Zacko sin oppmerksomhet og glede 💓
Han er ingen rakett, verken på trening eller i konkurranser, men har vist stor glede ved å trene hvis han får god nok belønning.  Derfor var dette en flott anledning til å få trent akkurat på å gi han DEN følelsen selv i en konkurransering, mens publikum klappet og hojet, og alt tydet på at det var en konkurranse.






Det var ikke enkelt å få han med i dag. Det var to tisper med løpetid på plassen, og ikke lett å få hans fokus.  Men " noe " fikk vi til, og det ble en fin trening for oss i og med at det luktet ekstra godt i gresset.

Tusen takk til arrangører for en super fin helg !!

💓💙💚💛💜