mandag 27. juni 2022

Valpetrening

 I dag vil jeg dele litt av treningen jeg gjør med Mazcot med dere.

Det er jo så utrolig mye en liten valp skal lære de første ukene og månedene i livet sitt.  En del av de daglige opplevelsene kan være både utfordrende men også morsomt for valpen.

Det kan faktisk være en utfordring å gjøre rent i huset med en liten valp rundt bena. 

I mitt lange liv med hunder har jeg selvsagt erfart at valpene er ulike, noen er redd for støvsugeren mens andre går i gjeting eller jakt når man holder på med rengjøringen. 

Mazcot har stooor lekelyst og jaktlyst og ville gjerne jakte på støvsugerhodet som jeg dro fram og tilbake på gulvet.  

Det kan faktisk være ganske farlig for en han.  Min støvsuger har en roterende børste som drar alt inn i slangen. TENK om det kom en tunge eller pelsen hans ble dratt  inn under der............................ grøss og gru for en opplevelse det kunne blitt.

Så det ble en stor nødvendighet å lære han IKKE å leke eller jakte på støvsugeren når jeg jobbet med den.

Jeg har jo to andre huner som har lært seg at de ikke skal bry seg, så nå var det minsten sin tur til å lære.

Her er en liten filmsnutt av treningen. Mazcot får godbiter for IKKE å gå i jakt.  Han  forsto veldig raskt at det var lurt å gjøre andre atferder enn å jakte. Noen godbiter fikk han ta fra gulvet, og andre fra hånden min. Han forholdt seg rolig når jeg kastet godbiter til Kenzo og ventet fint til han fikk sin.  Tilslutt kunne jeg støvsuge hele gulvet uten at han brød seg om hva jeg drev med 💓

Jeg vil også si at denne metoden kan brukes med stort hell hvis du har en hund som er redd for støvsugeren.  Jeg ville da begynt med en støvsuger som ikke var slått på og belønnet med godbiter på gulvet rundt den.  Så ville jeg hatt støvsugeren på svakeste styrke og gjentatt, og satt gradvis på mer og mer styrke for å gjøre den mindre og mindre skummel.  Jeg har også erfart at det hjelper å legge godbitsøk i andre enden av rommet, mens støvsugeren står og går  på svar styrke.  Det er viktig å gi den redde hunden trygghet og være sammen med den mens støvsugeren står å går.
Men det var ikke bare støvsugeren som Mazcot syns var morsom.  Det var like gøy med skurekluten som jeg dro fram og tilbake med langkosten langs gulvet. Ikke rart han syns det var morsomt egentlig.  Vi leker jo mye med ulike tøyleker som jeg drar langs gulvet for å få i gang jaktlysten hans😄

Det er bare det at all såpen som er i vaskekluten ikke er så bra for en liten valp å få i seg. Salmiakk og klor for eksempel.............................

Så da var det fram med godbiter og trene. I dette tilfelle valgte jeg å trene inn en alternativ atferd " sitt". På den måten kunne jeg trene alle tre hundene samtidig, og alle fikk litt hodebry mens jeg jobbet i huset.   En trygg " sitt" er noe man alltid trenger i hverdagen, og Mezcot har lett for å sette seg ( noen hunder har lettere for å legge seg, og da bruker jeg heller det ).

Hver gang Mazcot " sprekker" og reiser seg, så stopper jeg med vaskingen og venter til han setter seg igjen.  Belønner ofte underveis, og venter lenger og lenger mellom hver godbit.  Tilslutt gir jeg hundene " fri" og fortsetter å vaske for å se om valpen fremdeles syns det er like gøy med vaskefilla. 

I mitt tilfelle var " jobben" med å avlære hunden dette gjort på cirka 10 minutter. ( i tre økter ).  Etter hundene fikk fri - gikk de hvert til sitt og Mazcot ville heller leke med Zacko,  enn å dele vaskejobben med meg.  😀Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar