fredag 30. august 2024

TEDDY snart 7 mnd

 Tiden flyr, og om en ukes tid er Teddy allerede 7 mnd. 💙

Han har utviklet seg mye, og er nok litt i hormonell ubalanse for tiden.   Det medfører litt høyere stressnivå, og det stilles større krav til aktiviteter hver dag.   Uten aktivitet kommer uønsket atferd, som bjeffing og biting på både meg, de andre hundene og møbler m.m. 

Han har også en tendens til å " glemme" hva han har lært. For eks. innkalling.  Fra å snu på 5øringen tidligere, står han nå og vurdere om han skal høre på meg eller ikke.   Og han kommer slett ikke alltid.  Frustrerende når man vet at hver gang han ikke kommer, lærer han at det er mulig......

 En tid foran oss nå med en hund som er i ferd med å finne seg selv.  Det krever at jeg må trene mer målbevisst på hverdagslydighet.  

Nå har jeg begynt å trene mer målbevisst mot Kreativ Lydighet også,  og noe av det vi har lagt grunnlaget for, - nemlig å leke sammen, - blir et nyttig redskap under innlæringen. Jeg har skapt store forventninger inne hos meg, - fordi ha elsker å leke.  Så når han ser at jeg har en leke så kommer han umiddelbart til meg for å leke.   Dette kan jeg benytte meg av når vi går på tur og han går løs. 

Men det ER mye å trene på når man har en valp.....  Derfor tar det lang tid før jeg kommer i gang med selve konkurranse-rettet trening.  Det er viktig å ha godt grunnlag i bunnen før man stiller krav til hunden om å klare å konkurrere.  

For eksempel ønsker jeg å ha en hund som klarer å gå , - over litt tid, - med fokus på meg selv om jeg har belønningen synlig.  Han skal ikke fokusere på leken eller godbiten, men se opp på meg.   Dette begynner han å forstå greit, men vi fortsetter å gjøre det enkelt, - med små økter, - og masse belønninger.



Jeg har ikke planlagt å gå lydighet eller Heelwork, så jeg er ikke så veldig nøye på hvordan han holder posisjonen når jeg går framover.  Det viktigste er at han SER på MEG, og ikke på ballen som jeg holder i motsatt hånd.
Hvorfor trener vi dette ?  
Det er fordi jeg trenger en hund som har fokus på meg når vi går inn i ringen før selve starten på et program.   Uten kontakt her, blir et vanskelig.
Og - når vi skal passere andre hunder, eller mennesker der de komme tett på oss, er det veldig praktisk i hverdagen å ha en hund som kan fokusere på eier og LIKER å gjøre det.   Jeg varierer om jeg har belønningen i høyre eller venstre hånd.  Og jeg varierer om han går på høyre eller venstre side av meg. Hans oppgave er å se på meg uansett.   Om jeg " mister han", så begynner jeg på nytt.   Han får aldri leken hvis han bryter kontakten.   Denne kontakten er utrolig viktig for all jobb videre !  Vi trener dette i et helt sterilt miljø i starten, for så å utsette han for mer forstyrrelser litt etter litt.
💙

Men vi trenger også å trene på at han skal komme INN på plass før han går ved min side, - med kontakt.
Så vi trener på innkomst på både høyre og venstre side av meg. 
Det er greit å trene begge sider med en gang. Man vet ikke hvilken side det er mest praktisk å kalle hunden inn på, - ved behov.


Det er mange måter å trene inn dette på. Denne metoden lærte jeg av en flink Lydighetsdame på kurset jeg gikk med Mazcot for et par år siden.  Det fungerer fint, - selv om det er " lokking" med godbit.


Fordi han er i litt hormonell ubalanse for tiden, og trenger noe å bruke hodet sitt på,  har vi begynt på noen morsomme Trix.    
For innlæring av triks bruker jeg helst klikkermetode.  Han begynner å bli " klikker-klok", og tilbyr gjerne en atferd på ny når han har fått " klikk og belønning" for noe han har gjort.    Dette er en kjempegøy måte å trene inn nye triks på, og når hunden har forstått hva det går ut på, så går det mye raskere å trene inn nye ting, enn det gjør med å lokke hunden til hver enkelt øvelse. 
Dette kan jeg anbefale alle 😁
Når han har lært et triks, bruker jeg omvendt lokking for å fryse posisjonen.

Det kan lønne seg å gå kurs for å lære hvordan man skal bruke metoden slik at man får mest mulig igjen for treningen.

Dette er starten på å lære Teddy å krysse labber.  Jeg klikket først inn at han så på en target ( den gule som ligger på gulvet ).  Deretter økte jeg kriteriet til at han skulle gå mot den.  Neste steg var å sette en labb på den.   Her bestemte jeg meg for hvilken labb jeg skulle belønne, når jeg så hvilken han satt på den først.   Så var det viktig å belønne bare den ene labben hver gang.  Jeg valgte etter hvert at han skulle ligge mens han gjør denne øvelsen.    Da kan han ikke vandre fram og tilbake for å sette labben på target, men holde seg i ro slik at labben treffer target selv om jeg flytter den sideveis.   Target ligger først rett foran labben hans, - men blir gradvis flyttet over til motsatt side.






Vi har ikke trent mange øktene med dette, men han tar ting fort.
Gleder meg masse til fortsettelsen med denne fine valpen vår 😃

 






tirsdag 13. august 2024

På trening / Konkurranse

 Jeg har vært konkurranseutøver i en eller annen sport helt siden 1985, og tatt med meg mange gode og dårlige erfaringer i ryggsekken min fram til i dag. Det være seg både som instruktør og som deltager i ulike konkurransegrener. Lydighet, Rallylydighet, Agility og Kreativ Lydighet. 

Jeg kommer sikkert til å samle enda flere erfaringer så lenge jeg er aktiv, men jeg har lyst til å dele noen av mine erfaringer og refleksjoner så langt.

Og, ----  det er kun mine erfaringer, og ingen oppskrift !

Vi er mange som konkurrerer med hund, og alle er forskjellige.  Både hunder og mennesker.  Og vi trener ulikt med våre hunder.  Noen har mye erfaring og noen er helt ferske.  Dette er bakgrunnen for mitt innlegg.  Jeg håper at noen får litt nytt å tenke på etter å ha lest innlegget mitt. Men selvsagt trenger du ikke være enig i alt jeg skriver, for det er ingen fasit på hundetrening / konkurranser.

Det jeg som oftest hører folk si er at hunden blir stresset og enten bygger seg opp med nafsing og bjeffing, eller demper med å parkere eller snuse o.l. og at dette kommer av nervøs fører.   Det er helt sikkert mye rett i dette. Vi oppfører oss ganske annerledes når vi er nervøse.  Det lukter adrenalin lang vei, og hundene reagerer ulikt på dette.   Men som oftest oppfører vi oss også annerledes på grunn av det.  Vi blir mindre konsentrert hvis det " koker" i vårt hode, og vi gir feil signaler i form av kommandoer eller tegn under fremføringen. Stemmen vår endrer seg, vi kan bli tungpustet og hes i stemmen.   Alt dette kan gjøre hunden usikker og / eller stresset.

Jeg hørte en lydighetsutøver på høyt nivå si en gang at hun trente på å lære hunden sin at hun var annerledes i pusten og stemmen. Hun løp en tur rett før hun trente hunden sin. Hun var da svett, andpusten og mindre konsentrert på grunn av at hun var sliten.   Hunden reagerte nok en del før den ble vant med at eier oppførte seg annerledes, men etter noen økter ble hunden vant med denne oppførselen og ble god på at eier var " annerledes" under treningen.

Det vil si, - hun prøvde å skape LIK setting for hunden, under trening og konkurranse.

Personlig har jeg ikke prøvd akkurat denne metoden, på grunn av helsen min ( kan ikke løpe ). Men det er kanskje verdt et forsøk ? 

Vi som driver med Kreativ Lydighet har jo flere ting å ta hensyn til  enn bare våre nerver i ringen.  vi har kostymer i våre program.   Her lurer jeg litt på hvor ofte hver enkelt utøver trener programmet sitt med kostyme på ?   Trener man i det hele tatt med kostyme, eller er det noe man har på seg bare på stevnene ?  Noen har flagrende kjoler på seg, mens andre har "klovnedrakter" el,l   Mens andre har mer hverdagslige plagg som gjør at hunden ikke reagerer på at eier har på seg " noe rart",   Noen hunder vil ikke bry seg uansett på grunn av motivasjonen den har for å jobbe uansett. Men andre hunder vil reagere mye på at fører ser annerledes ut enn vanlig.   Kanskje noe å tenke på hvis man har en hund som er annerledes i ringen enn på trening ? 

I blant annet Kreativ Lydighet trener vi ofte på " kjeder" av programmet etter at hunden har lært seg alle triksene som skal være med.   Vi har ofte på oss belønningen under trening for å få belønnet raskt når det trengs.  Hunden blir vant med at belønningen er PÅ oss, og vil da jobbe for en belønning.  Kjedene kan bli lengre og lenger fordi hunden vet at den jobber for en belønning som den ikke helt vet når kommer. 

 Mange bruker godbitveske / mageveske under trening.  Noe som gjør at det er veldig synlig at man har tenkt til å belønne hunden.  Hundene leser jo oss som en åpen bok, og vet at dersom vi har den eller den jakken, vesten, vesken eller klikker i hånden o.l. så VET den at det betyr godbit / leke under arbeid / tur.

Jeg ser at mange har den på seg på stevner, og legger den fra seg rett før de går inn i ringen. Dette er jo et tydelig signal til hunden om at den ikke får noen belønning under arbeid - i ringen. 

Det går sikkert bra de første gangene, før hunden har gått flere/ mange  konkurranser og erfart at det betyr at den ikke får belønning under konkurranser.   Litt ubetenksomt av oss, men som kan få store konsekvenser for hundens opplevelse av oss når vi er på konkurranser.   

Jeg gir stadig tips til andre om å trene konkurranserettet en tid i forkant når man har en hund som skal konkurrere.  De er flinke til å sette opp ring og la det se ut som en konkurranse. Men ofte glemmer de å ta bort synlig belønning.  Det gjør jo at det ikke blir likt en konkurranse, da man ikke har lov til å belønne før man er ferdig.  Dette kan være en detalj som hunden leser godt, og forstår forskjellen på trening og konkurranser. 

Vi har en uoffisiell konkurransegren som vi kaller Lucky Dip.  Her skal vi improvisere et program til en musikk vi ikke selv har valgt.   Kjempe gøy, og vanskelig for mange.  Man kan velge om man vil belønne hunden i ringen eller ikke.   Dette er helt uoffesiellt og man kan med god samvittighet premiere hunden i ringen uten å bli disket.  Men hvorfor ta med godbitvesken ??  Det blir SÅ tydelig for hunden at den skal få belønning.  Og når neste gang ( kanskje i samme ring ) er offisiell konkurranse og man ikke har lov til å belønne, - IKKE har godbitvesken på seg, - så blir det veldig tydelig for hunden at det bare er trening.   Jeg har sett hunder som stresser mye på konkurranser, men IKKE på Lucky Dip.  Det er mulig at det er tilfeldig, og at det kommer av helt andre ting ( eiers nerver for eks ), men det er kanskje noe å tenke på. Når skal man bruke synlig godbit-veske / jakke / vest, - og ikke..........

Vi som trener og konkurrerer i Kreativ Lydighet har også musikk å forholde oss til.  Hvor mye trener jeg til musikk ?   Hunder som ikke trener spesielt mye til musikken, kan  reagere på den hvis man kommer på konkurranser og musikken er høy.  Det blir " støy" for hunden, og en stor forstyrrelse.   Noen hunder er vare på lyd, mens andre er lydsterke.   Er Din hund lydberørt ?  For eks. viser tegn på ubehag ved andre type sterke lyder ?  Dette kan påvirke den ved høy musikk i ringen.  Dette kan bli stress for den, og vanskelig for den å prestere.   Noen hunder kan vi trene til å takle høy musikk, mens andre aldri vil bli komfortable med det.   Jeg er personlig veldig var på høy musikk, og får problemer med å konsentrere meg hvis musikken i bakgrunnen er høy.   Jeg klarer ikke ha på høy musikk og lese en bok samtidig.   Kanskje jeg hadde klart det hvis jeg trente på det ? Hvem vet,,,,,,

Det er i alle fall mulig å be om at musikken ikke er for høy når man skal i ringen på konkurranser, og det er mulig å trene hunden med musikken gående under hver treningsøkt.   Det trenger ikke være den musikken som du skal bruke i programmet engang, men at hunden blir vant med bakgrunns-støy som musikken vil være når den skal lytte til våre kommandoer og gjøre en jobb.

Kan jeg programmet godt nok ? Sitter det godt i ryggraden, sånn at jeg slipper å konsentrere meg om hvordan jeg skal bevege meg i ringen eller hvilke kommandoer jeg skal gi hunden i ringen ?   Trener jeg godt nok på å gå programmet mitt,- gi kommandoer og " time" det til musikken - uten hund ?   Når man er nervøs og litt stresset selv, vil vår konsentrasjon være dårligere og kommunikasjonen til hunden kan bli oppfattet som usikker av hunden.   Jo sikrere vi blir på våre bevegelser og kommandoer til rett tid i programmet, jo bedre signaliserer vi til våre hunder.

Hvordan varmer du opp hunden før trening, kontra konkurranser ?   Har jeg en   god plan for hvordan jeg forbereder hunden  på konkurranse, og gjør jeg det samme både på trening og konkurranser ?  Da tenker jeg for eksempel på hva hunden opplever den siste tiden før man går i ringen.   Ligger hunden i bilen i flere timer, eller i bur på en stevneplass ?   Gjør den det også på trening ?  Hvordan takler hunden å ligge å se på alt rundt seg i mange timer før den skal prestere ?  Noen hunder trenger akkurat det, mens andre blir utslitt av å måtte ha hunder og folk rundt buret sitt hele dagen.  Hver og en bør vurdere akkurat dette angående sin hund.  Jeg ser hunder som " passer på" buret sitt og kaster seg mot alt som rører seg i nærheten. De ligger på vakt i flere timer før de skal prestere i ringen.  Ingen god opptakt til å prestere spør du meg.   Andre hunder hadde ikke taklet å ligge i bilen så mange timer, for deretter å skulle takle alle forstyrrelsene som er rundt en konkurransebane.    

Hver og en  bør i alle fall vurdere og prøve å lese sin hund i forhold til akkurat denne opplevelsen hunden har under en stevnedag.

En annen kjent sak er jo at hunden presterer såååå mye bedre på trening enn under konkurranser.   Det har jo mange årsaker, men det kan også komme av at man trener for lite på nye plasser, med nye dufter, med andre forstyrrelser.  

Jeg er ikke spesielt flink til akkurat dette selv, men prøver å finne noen plasser der jeg kan trene litt triks, eller kontakt o.l. på nesten hver tur jeg har med meg hundene på tur.  Jeg tror det er viktig at de blir " utsatt" for nye miljø og måtte konsentrere seg i ulike settinger.   Sist uke dro til en treningshall som mine hunder ikke hadde vært i tidligere.   Jeg tok med rekvisitter og tenkte å trene kjeder av programmet.  Men det var som om han ikke forsto de ulike kommandoene han hadde lært.   Jeg måtte gå flere steg tilbake i treningen min, og hjelpe han til å forstå hva jeg mente.   Min konklusjon er at vi har trent for lite på ulike plasser, og at jeg må " tamegsammen" og finne nye utfordrende plasser å trene på.  Vi klarer  å gjennomføre programmet i kjente omgivelser. Og da ville mange kanskje også startet i konkurranser ?   Jeg syns det er litt urettferdig ovenfor hunden min å starte nå.  Han er jo ikke klar, så lenge han blir " satt ut" av nye omgivelser.  Da er jobben min å lære han at det er gøy å gjøre det uansett forstyrrelser.

For det skal jo tross alt være gøy å konkurrere. 

Spesielt for hundene våre, som så gjerne vil tilfredsstille oss og gjøre oss glade   💓




lørdag 3. august 2024

MOSSEUTSTILLINGEN

 Sist helg var Teddy på Valpeutstilling i Moss og Omegn Hundeklubb`s regi, - i Råde idrettspark.

Det var nå en mnd. siden han vant Best In Show valp, på spesialutstillingen for Belgere i Vestby, og han har utviklet seg mye på den ene måneden. 

Så det var med stor spenning vi dro til Råde for å få han bedømt av en polsk og en ungarsk dommer.

Min gode venninne Hilde, som stilte ut Zacko for meg i fjor på samme utstilling, var så snill å trene noen ganger med Teddy i forkant, slik at de skulle ha best mulig utgangspunkt for å kunne prestere i ringen sammen denne helgen.  Hilde har lang erfaring med utstilling fra før, og har til og med stilt ut Belger  tidligere, så jeg føler meg heldig som har fått en så god handler til min lille Teddy.


Det var ikke noen lett oppgave Hilde hadde fått.  De to har ikke kjent hverandre så lenge, fordi Hilde har hatt valpekull i hele sommer, og vi har ikke fått besøkt henne før nå som valpene er levert. Det vil si at de to hadde to uker på seg til å bli kjent med hverandre før utstillingen.
Vi dro på et par utstillingstreninger med Steinar Balken.  
Han gav gode råd, og etter et par økter ble de et kjempefint team i ringen 💓

Valpeshow er jo ikke annet enn gøy !
Vi har ingen ambisjoner i denne hundesporten, men ser på deltagelse som en super mulighet til å utvikle Teddy sitt spekter av gode opplevelser.
Kanskje han også en vakker dag skal inn i en annen konkurransering, og da er erfaringen han opparbeider seg med publikum, klapping, alene i stor ring med mye lyd rundt osv. en utrolig fin greie å ha med seg i livet videre 😀

Første utstillingsdag i Råde ble en lang dag med mye venting.  Men Teddy tok all venting og alt ståket med knusende ro.  Han taklet å gå rundt blant masse andre hunder og folk, tett på seg. Noen hunder vek han unna, og det var godt å se at han i alt rundt seg klarte å være fornuftig når det var hunder som gav signaler om at de ikke likte noen tett på.
Han hilste blidt på mange folk, og hele tiden med logrende hale oppe 💙
Som eneste Groenendael - valp kan man jo si at det er lett å vinne. Men dommeren må jo like det den ser allikevel. Og man kan jo ikke få Hederspremie uten å være vakker. Uten hederspremie blir det heller ingen BIR-rosett å sanke. 
Den polske dommerdamen likte Teddy kjempegodt, og gav han en flott kritikk og to fine rosetter.



Det betydde at han var kvalifisert til å delta i grupperingen sammen med de andre vinnerne i Gruppe 1 
( Gjeterhunder og hyrdehunder ) 

Det ble noen timer å vente, men været holdt seg bra og vi hvilte litt i bilene våre.

Gruppe 1 var stor, med  12  deltagere.  Og her var konkurransen stor siden dette kun var hunder som var den beste i sin rase.  Vi var kjempespent på hvordan den ungarske dommeren kom til å vurdere Teddy.  
Det er alltid spennende når man kommer videre til gruppene. Og Teddy løp fint og stillte seg fint opp i ringen.  Han var en av de fire som ble plukket ut til å bli plassert i gruppen.   Så ble det enda en runde med løping før dommeren bestemte seg for plasseringen.  De begynner alltid med å rope opp nr. 4.  Jeg sto utenfor ringen og holdt pusten.  Nei - vi ble minst nr. 3.  Men ..... nei - vi ble ikke ropt opp nå heller.  Ojjjjj, - vi re minst nr. 2.....  Og det ble vi faktisk 😄  Det var en kjempefin følelse å slå ut så mange andre flotte hunder. En flott Langåret Collie vant over oss. Den var eldre enn lille Teddy som stilte i minste klasse, og hadde flott utviklet kropp og pels.



Søndag hadde vi oppmøte tidlig, og var første hund inn i ringen.
Vi benket oss ved ringen i god tid, og ventet spent på bedømningen.
Når dommeren kom, gikk det opp for oss at det var samme dommer som dømte Teddy opp til nr. 2 i gruppen dagen før.   Hvis bare Teddy stilte seg fint opp og løp fint, så ville det nok gå bra i dag også.
Og det gjorde jo det.  Han fikk Hederspremie og Best I Rasen rosett i dag også, og var igjen kvalifisert til å delta i grupperingen.

Men det var så mange timer fram til det, at vi valgte å reise hjem til Hilde og spise lunch, og la Teddy få litt fri fra alt maset på utstillingsplassen noen timer.
Han koste seg i den fine hagen hennes, og fikk både løpt litt, og hvilt seg litt 😀



Etter noen timers pause hjemme hos Hilde og småjentene hennes, dro vi tilbake til utstillingsplassen i Råde for å delta i Gruppe-ringen.
Mange vakre deltagere i dag også, og vi var kjempespente.  Det viste seg at det var samme dommer som skulle dømme gruppen vår, som dømte Teddy til BIR i går.  Men hun dømte jo mange andre raser også, så her var ikke noe avgjort på forhånd.  MEN vi visste i hvert fall at hun likte han 😉

Til vår store overraskelse og glede vant Teddy gruppen i dag 💙


Kjempegøy!

Og det beste av alt var hvordan lille Teddy taklet alt ståket, og det å løpe i ringen med alle de andre hundene.  Han speidet etter meg hele tiden, men når han hadde full kontroll over hvor jeg var så viste han seg fra sin aller beste side. Sosial, trygg og rolig 💜

Vi var dermed kvalifisert til å delta i BIS ( Best in show) - ringen sammen med alle vinnere fra hver gruppe. Totalt 10 raser.
Det ble ingen plassering i denne ringe, men det var allikevel veldig stort å komme så langt at han kunne løpe i BIS-ringen.

Mange mange tusen takk til Hilse Rognlien som tålmodig, snill og god, ville stille ut gullet for meg.
Lite trening i forkant gjorde jo at de ikke ble skikkelig kjent før denne helgen, men dette skal vi ta igjen.

Utstilling er ikke helt " min greie", men det er jo både spennende og moro når det går så bra.  
Men først av alt er det fin miljøtrening med valp, så lenge valpen takler det så fint som Teddy.