fredag 9. april 2021

FRA INNE TIL UTE

 Våren er her 😄 og vi flytter treningen ut etter en lang innetreningsvinter i Vestby agilityhall.

Siste blogg handlet om at målet våres er å delta i TRIKSEPRØVEN etterhvert, og vi holder fast ved det målet og bygger forståelse for kommando-ord og innholdet av de enkelte øvelsene. 

Jeg har aldri deltatt på dette tidligere, så det er mye nytt for meg å sette meg inn i, men moro å prøve.  

Det er vel ingen fasit på hvordan man når et mål, men jeg har " mine" tanker om hvordan jeg vil gjøre med hensyn til trening, og tenker at dette ikke er den eneste veien å gå.  Så finn din egen " stil" og gjør det som passer deg og din hund. 

Men allikevel deler jeg gjerne mine tanker og treninger med dere som leser bloggen min.

Det er ikke " bare bare" å trene utendørs når man i mange mnd. har trent i en hall uten noen forstyrrelser annet enn agilityhinder som står å frister rundt oss mens vi trener alt annet enn agility.

Så vi må rett og slett gå noen skritt tilbake i treningen og jeg må hjelpe Zacko til å forstå hva de ulike øvelsene går ut på. Triks og ting han egentlig klarer med veldig lite håndsignaler og hjelp, trenger han nå mye hjelp til for å klare å utføre på grunn av alle forstyrrelsene.

Verden er jo stor, og når man han hormoner som fosser rundt i hodet sitt, så er trening med mor mindre interessant enn lyder og lukter og hunder som er på tur o.l. 

Zacko har endelig begynt å tisse rundt på andre plasser enn hjemme. 1 år skulle det gå før han i det hele tatt gjorde det andre steder enn hjemme i hagen vår. Det har vært et frustrerende år fordi vi ofte har vært på tur hjemmefra i mange mange timer. Men han har holdt seg, og ventet til vi kom hjem  Nå er han " normal" og markerer og tisser over dere andre har tisset og på annenhvert tre og stolpe 😶   Han har også begynt å interessere seg for " damene" på en annen måte enn tidligere.  

Så gutten har mange andre ting i hodet enn trening når vi er ute i nye omgivelser nå, - og vi har en lang vei å gå fram til vi kan konkurrere i noen som helst hundesport.   Men - vi jobber på, og som jeg sa i starten på innlegget så må vi går noen skritt tilbake i treningen og ikke tro at han kan ting like godt ute på nye plasser som han kan inne på stuegulvet.

For å se hvordan vi jobber pleier jeg å filme oss. Da kan jeg se hva jeg selv gjør, og hvordan hans respons er på mine signaler o.l.   

Vi har trent på flere ulike plasser og da har jeg også tenkt på hvilket underlag vi trener på. Vi vet aldri hva vi får på en konkurranse, og derfor er det viktig for meg å vite at han klarer å trene på alle typer underlag. Disse treningene jeg nå har hatt har vært på tregulvet inne, asfalt, - gress og uteplatting ( en scene på bygdetunet i Våler ) .

Det har vært viktig å tenke på variabel belønning. Ikke belønne på samme sted hele tiden, og ikke belønne med samme belønning. Variere om han får ros som belønning, eller godis, og bytte godiser hele tiden så han aldri vet hva han får.  Hjemme kan vi også belønne med leke, men det fungere ikke fult så bra på nye steder.  

Men vi starter treningen med en liten lekeøkt på hver ny plass vi er på.Vi konsentrerer oss om veldig få triks. Det føles viktigere å få til noen få bra gjennomføringer enn å trene på mange ting, og over lang tid.  Disse treningene varer fra 5 - 15 minutter og med flere pauser underveis.  

Her er noen økter med Trikseprøve - øvelsen:  SLALÅM MELLOM BENA MINE Her er øvelsen : SNURREEn annen øvelse som vi trenger å trene på til trikseprøven er:  GÅ RUNDT FØRER For å få fulle poeng å de ulike øvelsene så skal hunden utføre øvelsene med minst mulig hjelp av fører. Så når jeg bruker håndsignaler på disse filmene så er det ikke slik det skal se ut når vi er ferdig trent.  Disse signalene skal gradvis bort slik at Zacko kun utfører ting på min ord-kommando. 

En annen øvelse som er med i Trikseprøven er at hunden skal gå ved fotposisjon med høyre og venstre vendinger. Så derfor har vi også lagt inn litt trening på dette når vi har vært på ulike plasser for å trene triks.


Jeg er ganske fornøyd med utviklingen til gullet mitt, og tenker at det vil bli bli bra tilslutt. Vi stresser ikke for å komme i mål. Hormonene må få roe seg, og gutten må få tid til å lande og " finne sæ sjæl " 
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar