lørdag 18. september 2021

CORONAHUNDER

 Norge ( og verden ? ) har fått et nytt begrep. Coronahund.......

Men hva er egentlig en Coronahund ?  Jeg har gjort meg noen tanker rundt akkurat dette begrepet, - etter at jeg det siste året har hatt noen privat-timer med ulike hunderaser , - hunde-eiere, - og ulike problem-atferder.

 En hund som er født i Corona-tiden har fått noen utfordringer som mange ikke var klar over. 

*  Denne hunden har ikke blitt preget av nok ulike mennesker i den viktige valpepregningstiden hjemme hos oppdretter.

*  Denne hunden har ikke fått nok miljøtrening ute blant fremmede mennesker / hunder

*  Denne hunden har kommet til mennesker som ikke har noen erfaring med å ha hund. Har skaffet seg en søt valp fordi man " bare har hatt lyst på"  hund fordi man føler seg ensom i .  Man har vært mye hjemme ( hjemmekontor o.l. ) og føler man har tid til å gå tur med en hund

*  Det har vært lite / ingen  hundekurs dette Coronaåret fordi man ikke har hatt lov til å møte / arrangere kurs i hundeklubber eller private hundeskoler.  Derfor har mange blitt overlatt til seg selv, og man har ikke fått hjelp med de små " utfordringene" i hverdagen med sin nye hund. 

*  Noen har kanskje også satt valper på sin hund fordi de trenger penger, og er uten jobb ( eller hjemmekontor ),  uten å sette seg inn i hva et valpekull trenger av pregning i den viktige valpetiden hjemme hos en oppdretter. 

Det er sikkert veldig mange flere årsaker til at en hund som er født i Coronatiden har utfordringer og blitt til et problem for mange hunde-eiere. 

Jeg har begynt å få en del henvendelser nå som disse hundene begynner å komme i "pubertetsalderen", og hundene begynner å få utfordringer med å håndtere hverdagen sin.  

For det er jo hundene det er mest synd på. At de utagerer mot mennesker eller andre hunder, - løper etter joggere, biler, - eller spiser opp inventaret er jo et resultat vi ikke ønsker som hunde-eier. 

Men det er jo et utløp for frustrasjon hos hundene, fordi de ikke vet hvordan de skal løse sine problemer.  Kan hende vi ikke lar lagt et godt nok grunnlag i valpetiden for at de skal takle livet sitt når hormonene koker rundt i kroppen, eller at grunnen er for liten sosial kontakt og pregning i valpekassen.

Ofte kan man hjelpe disse hundene, og gi hunde-eieren et bedre hundehold. Men det finnes også individer som har så dårlig start i livet at det er vanskelig å endre atferden. Det er jo også noe som heter ARV og GENER. og hvis man har gjort et dårlig valg i forhold til hva man avler på, så kan det være vanskelig ( eller umulig ) å trene opp denne hunden til å bli trygg. 

Det ligger visst et forslag et sted om at man skal ha et Sertifikat for å få lov til å eie hund. 

Det burde iallefall ( etter min mening ) vært Sertifikat for å avle på hund. 

Jeg hjelpe gjerne til hvis en hund trenger hjelp for å få en bedre hverdag,- men det er mye som kreves av hunde-eieren i form av trening for å komme i mål.  

Heldigvis har jeg til nå hatt en del tilfeller hvor eier tar kontakt før hunden er blitt helt voksen, og vi har kunnet jobbe med utfordringene mens hunden er i utvikling og ting ikke har festet seg for godt. 

La oss håpe at denne Coronatiden nå er over, - og at folk kommer tilbake til sine normale liv igjen. Slik at vi slipper flere slike perioder der " alle skal ha hund", - og at hundekurs kan redde en del hunder  fra å havne i sånne ufrivillige situasjoner igjen 😀 


 GOD HØST ! 




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar